20 november 2010

Julbordsmåsten?

Ibland så diskuteras julbordets vara eller icke vara. En del är fanatiker (" vi har alltid haft citronsill och kommer alltid ha citronsill, bara så att ni vet") och en del är förnyare ("kan vi inte ha hummer i år?").

Vi är någonstans mitt emellan. Det finns några saker som vi verkligen tycker om och vill ha med. Därutöver kan vi gärna slå till med nyheter.

Våra "måsten" är julskinka, svärmors heminlagda sill, god riktig prinskorv och rökt Fogdölax (har ni inte smakat, GÖR DET!). Köttbullarna då? Ja, kanske det, men inte så nödvändigt. Hellre en god räkomelett eller ett lass med smakfulla dessertostar, samt en god sallad.

Vårt julbord har krympt med åren, så att det bara innehåller det vi verkligen vill ha. Ur miljö- och etisk synpunkt ska ingen mat slängas, är vår paroll. Vill man testa någonting nytt köper vi lite, lite....

The Swedish Christmas Eve dinnertable (smörgasbord) is an issue to discuss. When it comes to our Christmas dinner the must is ham, herring, small "Prince-"sausages and smoked salmon from Fogdö.


3 kommentarer:

 1. vi har slutat med måsten, tycker det kan vara kul att testa lite nytt ibland, från olika länder. http://hannelestraditioner.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Vi har samma inställning. Några saker måste finnas. I vårt fall Jansson, Lax, sill, vörtbröd, julmust, hembakat knäcke, sallad och hovmästarsås.
  Dock är jag för nya saker som man inte testat så iår blir det veggojulskinka och någon ny saffransrätt. Men precis som du sa: lite, lite så inget går till spillo.

  SvaraRadera
 3. Vi begränsar också julbordet. Jag brukar gå igenom med familjen vad de helst vill ha, alla får komma med sina önskemål sedan har vi ett julbord med mat i lagom mängd. Jag resonerar också som så att allt behöver inte finnas just på julafton, man kan äta tex Jansson en annan dag i juletid. Maken vill ha lite olika sillsorter, barnen vill ha köttbullar och prinskorv, jag vill ha fruktsallad och grönsallad. Skinka kokar och äter vi av innan julafton så den är halv när julafton kommer men då hinner den heller inte bli gammal för just på julafton tar man ändå oftast bara 1-2 skivor/person. Sedan bruakr jag skicka med min pappa restar av julbordet, sedan mamma dog lagar han inte så mycket julmat bara till sig själv men han brukar laga lite och ta med till julbordet, tex kalkonköttbullar och någon sill.
  ~Marie/Underbara Juletid
  http://julen.gladers.net

  SvaraRadera