8 december 2010

"Måste"-berget

Just nu sitter förkylningen käppar i hjulen. Det är en del som bör göras inför jul och då kommer jag osökt in på julmåsten.

Det fanns en tid, när jag var yngre, när det var ett Kebnekaise  av "måsten" som skulle besegras. Med tiden blev jag klokare och lyssnade mer på mitt hjärta och hjärtat sa: "gör det som verkligen betyder någonting för dig och för din familj, inte vad som förväntas av andra". Så det som är viktigt för mig, och min familj, i juletid, är:

Att få vara tillsammans. Nu när båda barnen är utflugna är det ännu härligare när vi alla träffas. Det betyder inte att vi måste sitta klistrade vid varandra, det räcker med att bara vara. Dock, någon av juldagarna så brukar vi spela spel tillsammans. Det är så kul.

Att ge är SÅ härligt. Att få till den där presenten som är pricken över i. Den kan kosta mycket eller 5 kr, spelar ingen roll. Att se att man glädjer andra, är härligt. Vi gillar julklappar i vår familj, men vi spenderar inte jättesummor. Vi försöker, som sagt, få till den där speciella klappen...

Julaftonsmorgonsfrukost. Vi äter alltid frukost tillsammans, skinksmörgås står på menyn. Ljusen brinner och vedspisen knastrar och eftersom Hr Tomten varit på snabbesök så ligger det några klappar i strumporna. Det är så mysigt.

Att rimma. Detta är en seriös sak i familjen. Inte på det sättet att man skall prestera Nobelprismaterial, utan att man rimmar efter sin talang. Allt är bra, bara man rimmar. Har vi kul när vi läser upp dem på julafton eller har vi kul? Nödrimmen ligger ibland som spön i backen och vi ligger vi dubbelvikta av skratt. Men det är underbart att få vara kreativ, jag lovar.

Lax, sill, prinskorv och skinka är det enda måstet som finns på julbordet. Annars så blir det vad vi önskar. Kanske något nytt? Huvudsaken är att vi har det bra.

Julgran. Resten? Dekorera efter ork och humör.  Jag gillar att dekorera, men det får INTE bli en börda.

Att inte glömma varför vi firar jul.

Allt det andra är inte viktigt...

Vad är viktigt för er?


The only thing that really matters to me in the Christmas Season is: family, to give, to rhyme (for every Christmas gift), some food for the Christmas dinner, the Christmas Tree and don`forget the reason for the season.

4 kommentarer:

 1. Sv: Ja du, de där utbetalningarna...om jag inte blivit sjukskriven en månad efter operationen hade jag fått min lön...men nu uteblev ju den också så nu sitter jag här. EXTREMT tacksam över min sambos inkomst...CSN! =)

  För mig är sill, lax och jansson viktigt på julbordet - och julmust!
  Jag vill inte göra några måsten - bara det som är roligt och som jag vill. Dock krockar min vilja ibland med tiden som finns och det är väl då som det skulle kunna bli stressigt. Men jag stressar inte inför jul - det är så onödigt. Då missar man ju allt det underbara. =)

  Låter kul att spela spel ihop, önskar att min släkt var mer så.

  SvaraRadera
 2. Det låter som väldigt bra och fina prioriteringar! En härlig inställning till julen, tycker jag.

  Sv: Jag somnade efter bara 20 minuter. :/ Inte för att den var dålig, men jag var så väldigt trött. Ska fortsätta se den idag, och senare 3:an. :)

  SvaraRadera
 3. Låter som kloka prioriteringar. Jag resonerar liknande, och det blir jul ändå. Julen ska vara avkopplande inte stressiande. Sedan är det ju mycket jag vill göra för att jag tycker det är så kul och då önskar jag att man haft mer tid.

  SvaraRadera
 4. Visst är det mysigt att göra lite som man känner för. http://hannelestraditioner.blogspot.com/

  SvaraRadera